Nagrada hrvatskog glumištaDosad nagrađeni2015./2016.

Sezona 2015./2016.

Za najbolja ostvarenja iz područja DRAMSKE, RADIO I TELEVIZIJSKE UMJETNOSTI

Za najbolju predstavu u cjelini - DRAMA

"Hinkemann" prema drami "Njemački Hinkemann" Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

Za najbolje redateljsko  ostvarenje - DRAMA

Ivica Boban za režiju predstave "Othello" Williama Shakespearea u izvedbi dramskog ansambla 67. Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Za najbolja umjetnička  ostvarenja - DRAMA

 • Glavna  ženska uloga

Nela Kocsis za ulogu Laure Lenbachove u predstavi "U agoniji" Miroslava Krleže autorskog tima Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića u koprodukciji PUK - Putujućeg kazališta iz Zagreba i Scene Ribnjak Centra mladih Ribnjak u Zagrebu.

 • Glavna  muška uloga

Rakan Rushaidat za ulogu Eugena Hinkemanna u predstavi "Hinkemann" po drami "Njemački Hinkemann" Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

 • Sporedna ženska uloga

Radoslava Mrkšić za ulogu Anfise u predstavi "Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova u režiji Nikole Zavišića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

 • Sporedna muška uloga

Mladen Vasary za ulogu u predstavi "Malo morgen" Nina Škrabea u režiji Georgija Para i izvedbi Kazališta KNAP iz Zagreba.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika  do 28 godina
 • Ženska  uloga

Luca Anić za ulogu Lucije Kos u predstavi "Tri zime" Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana i izvebi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 • Muška  uloga

Romano Nikolić za ulogu Mirka Bradarića u predstavi "Duša od krumpira" Rade Jarka u režiji Ozrena Prohića i izvedbi Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

 

Za   najbolju  lutkarsku predstavu ili  predstavu za djecu i mlade

"Bajka o Žar ptici" Ivice Boban prema ruskoj narodnoj bajci, legendama o Feniks ptici i perzijskoj poemi iz 12 st. Sabor ptica Faride Uddina Attare u režiji Ivice Boban  i  izvedbi Gradskog kazališta Žar prica iz Zagreba.

Za najbolja  glumačka  ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade

 • Ženska  uloga

Ivana Boban za ulogu Žar ptice u predstavi "Bajka o Žar ptici" Ivice Boban prema ruskoj narodnoj bajci, legendama o Feniks ptici i perzijskoj poemi iz 12 st. Sabor ptica Faride Uddina Attare u režiji Ivice Boban  i  izvedbi Gradskog kazališta Žar prica iz Zagreba.

 • Muška  uloga

Bojan Brajčić za ulogu u predstavi "Dica" autorskog projekta Darija Harjačeka i Katarine Pejović u režiji Darija Harjačeka i izvedbi Gradskog kazališta mladih Split.

 

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave

 

Tena Štivičić za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst  "Tri zime"  u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Najbolja  redateljska ostvarenja   u radio drami

Mladen Rutić za režiju "Pred jutro - Ponedjeljak, 7. rujna 2015." Mladena Rutića.

Za najbolja  glumačka ostvarenja  u TV  drami

Franjo Dijak za ulogu  u TV  filmu  "Trebalo bi prošetati psa".

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti

dodjeljuje se Miljenku Sekuliću - Sarmi za nesebičan i predan rad, maštovito kreiranje scenografskih ostvarenja i snažnu umjetničku likovnost i osobnost kojima je trajno obilježio hrvatsko kazalište.

 

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju - DRAMA, OPERETA / MJUZIKL I PLES
SCENOGRAFIJA

Damir Zlatar Frey u dramskoj predstavi "Vampirska kronika Jure Grando" Damira Zlatara Freya u režiji Damira Zlatara Freya i izvedbi Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.

KOSTIMOGRAFIJA

Mirjana Zagorec u mjuziklu "Mamma Mia" Bennyja Anderssona - Björna Ulvaeusa - Catherine Johnson u režiji i koreografiji Igora Barberića i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

 

Za najbolja umjetnička ostvarenja  - OPERETA / MJUZIKL

Za najbolju predstavu u cjelini - OPERETA / MJUZIKL

"Moje pjesme, moji snovi" Richarda Rodgersa - Oscara Hammersteina II u režiji Nine Kleflin i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje - OPERETA / MJUZIKL

Igor Barberić za režiju i koreografiju mjuzikla "Mamma Mia" Bennyja Anderssona - Björna Ulvaeusa - Catherine Johnson u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Za najbolja umjetnička ostvarenja - OPERETA / MJUZIKL

 • Ženska uloga

Danijela Pintarić za ulogu Ružice u mjuziklu "Legenda Ružice grada" Andree i Deana Koprija u režiji Roberta Boškovića i izvedbi Studia Kubus u koprodukciji s Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija i za ulogu Tanye u mjuziklu "Mamma Mia" Bennyja Anderssona - Björna Ulvaeusa - Catherine Johnson u režiji i koreografiji Igora Barberića i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

 • Muška  uloga

Jakov Bilić za ulogu Đure Bedara u mjuziklu "Matilda" Marijane Nole i Nene Belana prema romanu Roalda Dahla u režiji Nine Kleflin i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

 

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina - OPERETA / MJUZIKL

 • Ženska ili muška uloga

Djeca (Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta i Gretl) iz mjuzikla "Moje pjesme, moji snovi" Richarda Rodgersa - Oscara Hammersteina II u režiji Nine Kleflin i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Za najbolja umjetnička ostvarenja  - PLESNA UMJETNOST

Za najbolju predstavu u cjelini - PLES

"Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer" autora i izvođača Silvie Marchig, Ive Nerine Sibile i Josipa Maršića u koprodukciji Kik Melone iz Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu - Studentskog centra - Kulture promjene - Teatar ITD.

Za najbolje koreografsko ostvarenje - PLES

Bruno Isaković za koreografiju u plesnoj predstavi "Nečastive" u izvedbi Studija za suvremeni ples u produkciji Studija za suvremeni ples, Festivala Perforacije i Domina iz Zagreba u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Za najbolja umjetnička ostvarenja - PLES
 • Ženska uloga

Petra Chelfi za ostvarenje u predstavi "Spone" u koreografiji Roberta Olivana u izvedbi i produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

 • Muška  uloga

Slađan Livnjak za ostvarenje u predstavama "Octet-Stream" i  "From Body to Body" u koreografiji Ive Nerine Sibile i produkciji Integriranog kolektiva za istraživanje pokreta - IMRC i Hrvatskog instituta za pokret i ples iz Zagreba.

 

INGE APPELT - Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje - DRAMA

Žiri za dramu dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje glumici gospođi  Inge Appelt.

 

Iznimna glumačka vrsnost Inge Appelt u suvremenom hrvatskom kazalištu posljednjih 50 godina te bogatstvo filmskih i televizijskih uloga predstavlja hrvatsko kulturno bogatstvo te je Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje pravi trenutak za slavlje njezine umjetnosti.

Članicom ansambla Zagrebačkog dramskog kazališta, današnjeg Gradskog dramskog kazališta "Gavella", Inge Appelt postala je 1. listopada 1966. godine, gdje debitira ulogom Marianne u Molierovu Škrcu, u režiji Božidara Violića, a na svojoj matičnoj pozornici igra i danas, nakon formalnog odlaska u mirovinu 2007 godine.

Pučku i srednju školu završila je u Osijeku, a potom u Zagrebu upisuje Akademiju za kazališnu umjetnost, gdje 1966. diplomira u klasi Georgija Para.

Vjernost jednom kazalištu više od pola stoljeća, što u teatru nije jednostavno postići, vrijedna je poštovanja i divljenja.  Među mnogima od nezaobilaznih predstava u matičnom kazalištu, čiji je i Inge Appelt neizostavan sukreator tijekom gotovo cjelokupnog njegova postojanja, nužno je  spomenuti: Ibsenovi Neprijatelj naroda i Kuća lutaka, Brechtov Život Galilejev i Majka Courage, Weissove Patnje gospodina Mockinpotta, Buchnerova Dantonova smrt, Krležino Kraljevo, Erdmanov Samoubojica, pa Večeras improviziramo Luigija Pirandella, Shakespearovi Macbeth, San Ivanjske noći i Kralj Lear, von Horvathove Priče iz bečke šume i Vjera, ufanje, ljubav, Čehovljevi Ivanov i Tri sestre, Begovićev Pustolov pred vratima, O´Neillovo Dugo putovanje u noć, Shafferov Amadeus, Marinkovićeva Glorija, Williamskova Mačka na vrućem limenom krovu, Mjesec dana na selu I.S Turgenjeva…

Među redateljima s kojima je Inge Appelt surađivala i kontinuirano obogaćivala repertoar  matičnog kazališta su Kosta Spaić, Joško Juvančić, Georgij Paro, Dino Radojević, Vanča Kljaković, Tomislav Radić, Miro Međimorec, Vladimir Gerić, Želimir Mesarić, Marin Carić, Petar Veček, Paolo Magelli... Ova je vrsna glumica igrala i u predstavama Teatra ITD, na Dubrovačkim ljetnim igrama u Eshilovoj Orestiji, na Splitskom ljetu u Ghelderodeovom Ukletom pijevcu

U filmskim je ulogama pamtimo kao Matinu ženu u filmu Ljubav i poneka psovka, Maru U gori raste zelen bor, kao Bartolovu majku u  filmu i seriji Duga mračna noć, do novijih  filmova kao gazdarica Olga u filmu Fine mrtve djevojke" i  strina u Svećenikovoj djeci, te kao Ljubica u televizijskoj dramskoj seriji Stipe u gostima.  U velikoj anketi filmskih profesionalaca i kritičara provedenoj 2005. godine hrvatski filmski časopis Hollywood svrstao je Inge Appelt u 20 najboljih hrvatskih filmskih glumica svih vremena.

 

VERONIKA DURBEŠIĆ - Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje - OPERETA / MJUZIKL

Žiri za operetu i mjuzikl dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje glumici i pjevačici gospođi Veroniki Durbešić.

 

Veronika Durbešić rođena je u Zagrebu 1945. godine. Klasičnu gimnaziju završava u Splitu. Zarana pokazavši glumački talenat, već u srednjoj školi dobiva prve uloge u Hrvatskom narodnom kazalištu i dječjem kazalištu "Titovi mornari" u Splitu. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Rijeci (engleski, hrvatski i ruski jezik), te glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti  1973. Tijekom studija glume počinje se vrlo aktivno angažirati u poznatim zagrebačkim kazalištima - u Teatru itd., Dramskom kazalištu Gavella te osobito u kazalištu Komediji, koje će joj već sljedeće godine postati matična kuća. Paralelno sudjeluje i u ansamblu za suvremene glazbene tendencije ACEZANTEZ  (pod ravnanjem Dubravka Detonija). Rad u ovom renomiranom ansamblu Veronika Durbešić nastavlja i kasnije, redovito gostujući s njima u raznim europskim zemljama i Sjedinjenim američkim državama.

Tijekom niza godina nastupa u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama te koncertnim izvedbama, u kojima ponajviše dolazi do izražaja njezin osobiti dar za komične uloge.  Iznimno je bila zapažena njezina interpretacija Nežike iz predstave "Matiček se ženi" A. T. Linharta (godišnja nagrada UDUH-a), te interpretacija kaubojke Galamiti F. Jane iz predstave "O-Kaj" (Senker, Mujičić, Škrabe). Također je isticana njezina interpretacija Junone iz "Orfeja  u podzemlju" (Halévy, Crémineux, Offenbach). U novije je vrijeme glumila u Gundulićevoj "Dubravki", Grgić-Kabiljevoj "Car Franjo Josip u Zagrebu"  te  "Kidaj od svoje žene" R. Cooneyja. Od televizijskih uloga najzapaženije su one iz serija "Tražim srodnu dušu" B. Makarovića, "Putovanje u Vučjak" I. Štivičića i E. Galića, "Klupa na Jurjevskom" I. Ivanca i Z. Bajsića, te uloga Murielle u monodrami "Happy New Year" Simone de Beauvoir (godišnja nagrada UDUH-a).

Uz glumački posao, bila je redovit suradnik na Odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Uz brojne ostale, 1996. godine odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi.

 

Žiri za  DRAMU :

Branka Cvitković  - predsjednica

Članovi - Nada Abrus, Maja Gregl, Želimir Mesarić, Andrija Tunjić

Žiri za OPERETU I  MJUZIKL:

Mirjana Bohanec Vidović - predsjednica

Članovi - Tonči Bilić, Mladen Janjanin

Žiri za PLES:

Maja Đurinović - predsjednica

Članovi - Aleksandra Mišić, Sanja Petrovski