Nagrada hrvatskog glumištaPovijest Nagrade

U vrijeme obnove naše Domovine, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika uz punu potporu Hrvatske radio-televizije i Večernjeg lista dana 24. studenoga 1992. godine zajednički utemeljuju Nagradu hrvatskog glumišta, koje će se svake godine na taj dan i dodjeljivati, budući da je to povijesni dan hrvatskoga glumišta kada je 24. studenoga 1860. godine, nakon burnih rodoljubnih prosvjeda građanstva, a po uputama Dimitrija Demetra glumac Vilim Lesić objavio općinstvu "... da će se od sutrašnjega dana na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski."

Uz godišnje Nagrade hrvatskog glumišta utemeljuje se nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje.

Suutemeljitelji ovih stručnih i časnih nagrada su Ministarstvo kulture RH, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta - HAZU, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Akademija dramskih umjetnosti i Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa.

Utemeljitelji i suutemeljitelji potpisali su svečanu povelju utemeljenja Nagrada hrvatskog glumišta dana 24. studenog 1992. na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz nazočnost mnogih istaknutih umjetnika, kazališnih i kulturnih djelatnika.

Na dan utemeljenja dodjeljena je nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje istaknutom umjetniku, gospodinu

VLADI HABUNEKU.

Ujedno je dogovoreno, da će se od 1993. godine na dan 24. studenog redovno podjeljivati nagrade i u svim ostalim kategorijama na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.