Nagrada hrvatskog glumištaDosad nagrađeni2007. / 2008.

Sezona 2007. / 2008.

Za najbolja ostvarenja iz područja DRAMSKE, RADIO I TELEVIZIJSKE UMJETNOSTI

  1. Za najbolju predstavu u cjelini - DRAMA
    • "Kauboji" Saše Anočića u režiji Saše Anočića i izvedbi Teatra Exit iz Zagreba.
  2. Za najbolje redateljsko ostvarenje - DRAMA
    • Saša Anočić za režiju predstave "Kauboji" Saše Anočića u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba.
  3. Za najbolja umjetnička ostvarenja - DRAMA
    • Glavna ženska uloga
      • Olga Pakalović za ulogu Une u predstavi "Kos" Davida Harrowera u režiji Zijaha A. Sokolovića i izvedbi Gradskog kazališta Sisak i za ulogu Lavinije u predstavi "Elektri pristaje crnina" Eugenea O'Neilla u režiji Mateje Koležnik i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
    • Glavna muška uloga
      • Vilim Matula za ulogu Krpe u predstavi "Metastaze" Ive Balenovića / Borisa Svrtana u režiji Borisa Svrtana i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.
    • Sporedna ženska uloga
      • Dijana Vidušin za ulogu Grube u predstavi "Skup" Marina Držića u režiji Joška Juvančića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.
    • Sporedna muška uloga
      • Ozren Grabarić za ulogu Vratila u predstavi "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.
  4. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina - DRAMA
    • Ženska uloga
      • Nataša Janjić za ulogu Helene u predstavi "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.
    • Muška uloga
      • Goran Marković za ulogu Kamila u predstavi "Skup" Marina Držića u režiji Joška Juvančića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.
  5. Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež
    • "Zločestobija" Marijane Nola u režiji Nine Kleflin i izvedbi Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.
  6. Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež
    • Ženska uloga
      • Aleksandra Naumov za ulogu Betsy u predstavi "Oliver Twist" Charlesa Dickensa u režiji Renéa Medvešeka i izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.
    • Muška uloga
      • Sanja Hrenar za ulogu Olivera Twista u predstavi "Oliver Twist" Charlesa Dickensa u režiji Renéa Medvešeka i izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.
  7. Za najbolja redateljska ostvarenja u TV drami
    • Filip Radošza ulogu u TV- seriji "STIPE U GOSTIMA" - 4. epizoda "Domaća spiza", scenarista i redatelja Ognjena Sviličića.
  8. Za najbolja glumačka ostvarenja u radio drami
    • Mislav Brečić za režiju Radio igre za djecu "Tri mušketira u Londonskoj avanturi" Alexandre Dumas.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti

  • Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA za obilježavanje petstote obljetnice rođenja Marina Držića.
  • U čast najvećem hrvatskom komediografu IGRE su u svoj ljetošnji program uvrstile četiri "Dunda Maroja", tri "Skupa", jednog "Plakira" i predstavu "Glasi iz planina", kojom je također dostojno obilježena godišnjica rođenja Marina Držića i njegova suvremenika Petra Zoranića.

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju - DRAMA, OPERA ILI BALET

  1. SCENOGRAFIJA
    • NUMEN u drami "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.
  2. KOSTIMOGRAFIJA
    • Barbara Bourek u mjuziklu "Ljepotica i zvijer" Alana Menkena / Howarda Ashmana / Tima Ricea / Linde Woolverton u režiji Dore Ruždjak-Podolski i izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Za najbolja umjetnička ostvarenja - OPERETA/MJUZIKL

  1. Za najbolju predstavu u cjelini - OPERETA / MJUZIKL
    • "Ljepotica i zvijer" Alana Menkena / Howarda Ashmana / Tima Ricea / Linde Woolverton u režiji Dore Ruždjak-Podolski i izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.
  2. Za najbolje redateljsko ili dirigentsko ili koreografsko ostvarenje - OPERETA / MJUZIKL
    • Dora Ruždjak-Podolski za režiju predstave "Ljepotica i zvijer" Alana Menkena / Howarda Ashmana / Tima Ricea / Linde Woolverton u izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.
  3. Za najbolja umjetnička ostvarenja - OPERETA / MJUZIKL
    • Ženska uloga
      • Renata Sabljak - Prelec za ulogu Belle u predstavi "Ljepotica i zvijer" Alana Menkena / Howarda Ashmana / Tima Ricea / Linde Woolverton u režiji Dore Ruždjak-Podolski i izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba i za ulogu Sandy Dumbrowski u predstavi "Briljantin" Jima Jacobsa / Warrena Caseya u režiji Igora Barberića i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.
    • Muška uloga
      • Radovan Ruždjak za ulogu Gastona u predstavi "Ljepotica i zvijer" Alana Menkena / Howarda Ashmana / Tima Ricea / Linde Woolverton u režiji Dore Ruždjak-Podolski i izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.
  4. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina - OPERETA / MJUZIKL
    • Ženska ili muška uloga
      • Vanda Vinter za ulogu Belle u predstavi "Ljepotica i zvijer" Alana Menkena / Howarda Ashmana / Tima Ricea / Linde Woolverton u režiji Dore Ruždjak-Podolski i izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Za najbolja umjetnička ostvarenja - PLESNA UMJETNOST

  1. Za najbolju predstavu u cjelini - PLES
    • "Ogoljeno" u koreografiji Snježane Abramović Milković i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.
  2. Za najbolje koreografsko stvarenje - PLES
    • Rajko Pavlić za koreografiju u plesnoj predstavi "Koncert za dangubu i zgubidana" u izvedbi Rajka Pavlića i Mate Matišića (Liberdance ansambl slobodnog pleasa iz Zagreba).
  3. Za najbolja umjetnička ostvarenja - PLES
    • Muška uloga
      • Pravdan Devlahović za ostvarenje u predstavi "Stanje br.2" u koreografiji i izvedbi Pravdana Devlahovića iz Zagreba.

BOŽIDAR VIOLIĆ
Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje - DRAMA

Žiri za dramu dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje redatelju - gospodinu Božidaru Violiću.

Božidar Violić (rođen 1931. god. u Splitu), učenik Branka Gavelle, Mihovila Kombola, Bojana Stupice i Ranka Marinkovića, eminentni je pripadnik ključnog naraštaja redatelja koji je oblikovao i obilježio hrvatski teatar druge polovine 20. stoljeća, energično odbacujući autarkičnost, ideologizaciju i provincijalnost, te naprotiv, čuvajući uvijek njegove vrednote i posebnosti, hrabro ga izvodeći na europske i svjetske puteve. Obrazovanjem erudit, istinski znalac kazališne teorije i prakse, kritičar fenomena koliko i mentaliteta, skeptični slobodar u duši, Božidar Violić realizirao je više od 60 dramskih i opernih predstava, među kojima je dovoljno spomenuti samo nekoliko antologijskih, gotovo međaša epoha novijeg hrvatskog teatra.

Tako je Božidar Violić autor dramatizacije i režije romana "Mirisi, zlato i tamjan" Slobodana Novaka (1974., zagrebački Teatar &TD), jedne od naših najpopularnijih i najdugovječnijih predstava uopće. Još prije, u istom teatru uveo je Ivu Brešana u hrvatsko kazalište, postavivši na scenu njegovu "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja" (1971.), temeljno djelo za razumijevanje stanja duha pod dvostrukom čizmom primitivizma i totalitarizma. Tu su i nezaboravne "Patnje gospodina Mockinpotta" Petera Weissa, "Orgije monaha" Janka Polića Kamova, Shakespeareov "Richard III.", "Dantonova smrt" Georga Büchnera, Pirandellov "Henrik IV.", "Zagrljaj" Ranka Marinkovića - sve predstave čiji odjeci i dalje, na ovaj ili onaj način, odzvanjaju pozornicama Dubrovnika, Splita ili Zagreba, još tamo od 1958.

Iako je, da se poslužimo citatom profesora Senkera, omiljena Violićeva tema "čovjek u željeznom zagrljaju vlasti", sam redatelj uvijek je istražujući taj središnji problem moderna vremena jasno stajao na strani zdrava razuma, svjetla, razorne ironije i odbacivanja uskogrudnosti i predrasuda, dakle na strani čovjeka i njegove neophodne egzistencijalne, stvaralačke, umjetničke slobode.


NADA RUŽDJAK
Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje - OPERA

Žiri za operu, operetu i mjuzikl dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje primadoni - gospođi Nadi Ruždjak.

Primadona Nada Ruždjak pripada najistaknutijim hrvatskim vokalnim umjetnicama. Najveći dio karijere provela je kao prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, uz česta gostovanja u drugim opernim kućama i u inozemstvu.

Nakon scenskog debija 1963. godine u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivan pl. Zajc" te kraćeg razdoblja u kazalištu "Komedija", na sceni HNK u Zagrebu prvi se put pojavila kao Gilda u Verdijevu "Rigolettu" 1965. godine i odmah osvojila publiku i kritiku. Godinama je bila nezamjenjiva interpretkinja specifičnog lirsko-koloraturnog repertoara tumačeći s velikim uspjehom Donizzettijevu Luciju di Lammermoor, Rosinu u "Seviljskom brijaču" Rossinija, Olimpiju u "Hoffmanovim pričama" Offenbacha, Musettu u "Boemima" Puccinija, Zerbinettu u "Arijadni na Naxosu" Straussa i mnoge druge uloge. Vrhunac je postigla kao Verdijeva "Traviata" u režiji svog supruga Vladimira Ruždjaka, a posebno se istaknula kao vrsna mocartijanska pjevačica, Susanna i Grofica u "Figarovom piru", Kraljica noći u "Čarobnoj fruli" i Konstanza u "Otmici iz Saraja". U svakoj ulozi blistala je iznimno lijepim i ujednačenim glasom, sigurnim koloraturama i uvjerljivim scenskim nastupom. Pojedini naslovi poput "Lucije" i "Traviate" postavljali su se upravo zbog njezinih velikih pjevačkih mogućnosti te je u niz sezona nosila velik dio repertoara. Sazrijevajući s godinama je njen glas dobivao i dramskija obilježja te se također nadasve uspješno predstavljala i u drukčijem sopranskom repertoaru, kao Mimi u "Boemima", Margareta u Gounodovu "Faustu", Nedda u Leoncavallovim "Pagliaccima" te Puccinijeva "Madame Butterfly" za koje je kreacije dobila niz priznanja. Uz scensko djelovanje Nada Ruždjak bila je tijekom karijere često prisutna i na koncertnome podiju. Karijera Nade Ruždjak bila je jedna od najuspješnijih u novijoj povijesti Zagrebačke opere. Iznimno omiljena kod publike i kritičara primadona je ostala trajno upisana zlatnim slovima u annale opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Žiri za DRAMU:

  • Helena Buljan - predsjednica
  • Članovi - Jasna Bilušić, Boris B. Hrovat, Joško Juvančić, Andrija Tunjić

Žiri za OPERU, OPERETU I MJUZIKL:

  • Jagoda Martinčević - predsjednica
  • Članovi - dr.sci. Miljenko Grgić, Maja Stanetti

Žiri za PLES:

  • Maja Đurinović - predsjednica
  • Članovi - Irma Omerzo, Ksenija Zec

Sa svim žirijima radila je tajnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika gđa. Marija Filipović.