NovostiNatječaj za NHG 2024.

05. lipanj 2024.

Natječaj za Nagradu hrvatskog glumišta 2024.g.

Ur. br: 27/2024.

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Intendantima i ravnateljima kazališta, festivala, kazališnih družina, umjetničkih organizacija, glavnim urednicima  Dramskog  programa HTV-a i Dramskog programa Hrvatskog radija

 

 

Hrvatsko  društvo dramskih umjetnika u ime  utemeljitelja Nagrade  hrvatskog glumišta  /NHG/  raspisuje

 

 

N A T J E Č A J

 

za   NAGRADU  HRVATSKOG  GLUMIŠTA  2024. godine

 

Nagrade će se 24. studenog 2024. dodijeliti u kategorijama za dramu za umjetnička ostvarenja premijerno izvedena u kazališnoj sezoni  2023/24.

te bijenalno za operu i ples (kaz. sezone 2022/23. i 2023/24.)

 

Nagrade se dodjeljuju  državljanima  Republike  Hrvatske osim za kategoriju Balet.

Baletni umjetnici koji nemaju hrvatsko državljanstvo, a kontinuirano djeluju u hrvatskim nacionalnim kazalištima dulje od tri godine te su prema procjeni žirija svojim nastupima ostavili trag u hrvatskom glumištu, mogu biti nominirani i nagrađeni za baletne uloge i koreografije. Ne mogu se nominirati niti nagraditi gostujući strani umjetnici.

 

I.

 

U konkurenciju za NHG  2024. g. prijavljuje se:

 

A) Jedna (1) predstava iz:

 

a)     drame

b)    opere

c)     operete/ mjuzikla

d)    baleta

e)     plesa

 

premijerno izvedena  u vremenu od 1. rujna 2023. do 30. lipnja 2024. godine, a  za festivalske i ljetne produkcije predstava koja će se premijerno izvesti do 31. kolovoza 2024. godine;

 

B)  Šest (6) radio-drama izvedenih od 1. rujna 2022. do 30. lipnja 2024. godine  (bijenalno - za najbolje redateljsko ostvarenje u radio-drami);

 

C) Tri (3) TV- drame  izvedene  od  1. rujna 2022. do 30. lipnja 2024. godine  (bijenalno  -  za najbolje glumačko ostvarenje u TV-drami).

Rok za prijavu je 5. srpnja 2024. godine

U prijavi treba navesti datum premijernog izvođenja predstave, imena svih glumica i glumaca mlađih od 28 godina (za operu, operetu i mjuzikl do 30 godina)  te obvezno dostaviti  programsku  knjižicu i AV zapis prijavljene predstave.

II.

 

Prijedloge (s obrazloženjem) za dodjelu dvije (2) nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje (1 nagrada za dramu i 1 nagrada za operu, operetu/mjuzikl, balet ili ples) istaknutoj/om umjetnici/ku koji je svojim dugogodišnjim umjetničkim radom pridonio afirmaciji kazališne, radijske i televizijske umjetnosti, također treba dostaviti najkasnije do 5. srpnja 2024. godine.

 

III.

 

Prijave predstava podnose intendanti, ravnatelji i voditelji kazališta, festivala, kazališnih družina, umjetničkih organizacija te glavni urednici Dramskog programa HTV-a i Hrvatskog radija.

Prijedloge za dodjelu Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje mogu dostaviti kazališta, HTV, Hrvatski radio, udruge, institucije i pojedinci.

 

IV.

 

Intendanti, ravnatelji i voditelji  Festivala i ljetnih produkcija obvezni su,  također do 5. srpnja 2024. prijaviti jednu (1) predstavu koja će se premijerno izvesti do 31. kolovoza 2024. te obavezno osigurati AV zapis prijavljene predstave.

 

V.

 

Članovima žirija potrebno je osigurati najmanje 3 termina za gledanje prijavljene predstave, a informacije o terminima redovito i promptno javljati u tajništvo Hrvatskog društva dramskih umjetnika (GSM: 091 783 7133, tel. 01/4920 717 i e-mail:hddu.tajnistvo@gmail.com), a za ples u tajništvo Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH).

 

VI.

 

Za  gledanje i slušanje  TV i radijskih drama potrebno je žiriju dostaviti AV zapise te nosače zvuka.

 

VII.

 

Odluke o nominacijama sva tri žirija (za dramu, operu i ples) bit će objavljene najkasnije do 10. studenog 2024. godine, kao i zajednička odluka Upravnog odbora HDDU-a i žirija o dvije (2) nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje.

Odluke o nagradama sva tri žirija donose 24. studenog 2024. godine, na dan svečane dodjele NHG-a koja će se održati u HNK u Zagrebu.

 

VIII.

Pravilnik o dodjeli  Nagrade hrvatskog glumišta objavljen je  na mrežnim stranicama HDDU-a: www.hddu.hr

 

IX.

 

Prijave za NHG  dostavljaju se na e-adresu hddu.tajnistvo@gmail.com AV zapise treba dostaviti e-poštom (link), a DVD ili USB osobnom dostavom  od 1. do 30. rujna 2024. u ured HDDU-a u Amruševu ulicu 19/III).

 

 

 

Za Upravni odbor HDDU-a:

Marko Gregur

tajnik HDDU-a