NovostiNatječaj za Nagradu hrvatskog glumišta 2023.g.

05. lipanj 2023.

Natječaj za Nagradu hrvatskog glumišta 2023.g.

Broj: 29/2023.

Zagreb, 5. lipnja 2023.

 

Intendantima i ravnateljima kazališta, festivala, kazališnih družina, umjetničkih organizacija, glavnim urednicima  Dramskog  programa HTV-a i Dramskog programa Hrvatskog radija

 

Hrvatsko  društvo dramskih umjetnika u ime  utemeljitelja Nagrade  hrvatskog glumišta  /NHG/  raspisuje

N A T J E Č A J

za   NAGRADU  HRVATSKOG  GLUMIŠTA  2023. godine

Nagrade će se 24. studenog 2023. dodijeliti u kategorijama za dramu za umjetnička ostvarenja premijerno izvedena u kazališnoj sezoni  2022/23. te bijenalno za operetu/mjuzikl i balet  (kaz. sezone 2021/22. i 2022/23.)

Nagrade se dodjeljuju  državljanima  Republike  Hrvatske osim za kategoriju Balet.

Baletni umjetnici koji nemaju hrvatsko državljanstvo, a kontinuirano djeluju u hrvatskim nacionalnim kazalištima dulje od tri godine te su prema procjeni žirija svojim nastupima ostavili trag u hrvatskom glumištu, mogu biti nominirani i nagrađeni za baletne uloge i koreografije. Ne mogu se nominirati niti nagraditi gostujući strani umjetnici.

I.

U konkurenciju za NHG  2023. g. prijavljuje se:

A) Jedna (1) predstava iz:

a) drame

b) opere

c) operete/ mjuzikla

d) baleta

e) plesa

premijerno izvedena  u vremenu od 1. rujna 2022. do 30. lipnja 2023. godine, a  za festivalske i ljetne produkcije predstava koja će se premijerno izvesti do 31. kolovoza 2023. godine;

B) Šest (6) radio drama izvedenih u vremenu od 1. rujna 2021. do 30. lipnja 2023. godine (bijenalno - za najbolje glumačko  ostvarenje u radio-drami);

C)  Tri (3) TV drame izvedene u vremenu od  1. rujna 2021. do 30. lipnja 2023. godine (bijenalno  -  za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami);

Rok za prijavu je  5. srpnja 2023. godine

U prijavi treba navesti datum premijernog izvođenja predstave, imena svih glumica i glumaca mlađih od 28 godina (za operu, operetu i mjuzikl do 30 godina)  te obvezno dostaviti  programsku  knjižicu i AV zapis prijavljene predstave.

II.

Prijedloge (s obrazloženjem) za dodjelu dvije (2) nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje (1 nagrada za dramu i 1 nagrada za operu, operetu/mjuzikl, balet ili ples) istaknutoj/om umjetnici/ku koji je svojim dugogodišnjim umjetničkim radom pridonio afirmaciji kazališne, radijske i televizijske umjetnosti, također treba dostaviti najkasnije do 5. srpnja  2023. godine.

III.

Prijave predstava podnose intendanti, ravnatelji i voditelji kazališta, festivala, kazališnih družina, umjetničkih organizacija te glavni urednici Dramskog programa HTV-a i Hrvatskog radija.

Prijedloge za dodjelu Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje mogu dostaviti kazališta, HTV, Hrvatski radio, udruge, institucije i pojedinci.

IV.

Intendanti, ravnatelji i voditelji  Festivala i ljetnih produkcija obvezni su,  također do 5. srpnja 2023.g. prijaviti jednu (1) predstavu koja će se premijerno izvesti do 31. kolovoza 2023.g. te obavezno osigurati AV zapis  prijavljene predstave.

V.

Članovima žirija potrebno je osigurati najmanje 3 termina za gledanje prijavljene predstave, a informacije o terminima redovito i promptno javljati u tajništvo Hrvatskog društva dramskih umjetnika (GSM: 091 783 7133, tel. 01/4920 717 i e-mail:hddu.tajnistvo@gmail.com), a za balet i ples u tajništvo Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika i Udrugu plesnih umjetnika Hrvatske.

VI.

Za  gledanje i slušanje  TV i radijskih drama potrebno je žiriju dostaviti AV zapise te nosače zvuka.

VII.

Odluke o nominacijama sva tri žirija (za dramu, operetu/mjuzikl i balet) bit će objavljene najkasnije do 10. studenog 2023. godine, kao i zajednička odluka Upravnog odbora HDDU-a i žirija o dvije (2) nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje.

Odluke o nagradama sva tri žirija donose 24. studenog 2023. godine, na dan svečane dodjele NHG-a koja će se održati u HNK u Zagrebu.

VIII.

Pravilnik o dodjeli  Nagrade hrvatskog glumišta objavljen je  na mrežnim stranicama HDDU-a: www.hddu.hr

IX.

Prijave za NHG  dostavljaju se na e-adresu hddu.tajnistvo@gmail.com (AV zapise treba naknadno dostaviti poštom ili osobnom dostavom  od 1. do 30. rujna 2023.g. u ured HDDU-a u Amruševu ulicu 19/III).

 

Za Upravni odbor HDDU-a:

Marija Filipović, dipl.oec.

Tajnica HDDU-a