NovostiDobitnici Nagrada hrvatskog glumišta 2022.

25. studeni 2022.

Dobitnici Nagrada hrvatskog glumišta 2022.

DOBITNICI NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA  2022. g.

 

NAGRADE SE DODJELJUJU U SLJEDEĆIM KATEGORIJAMA:

Za najbolja ostvarenja iz područja DRAMSKE, RADIO I TELEVIZIJSKE UMJETNOSTI

 

Za najbolju predstavu u cjelini - DRAMA

"55 kvadrata" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Za najbolje redateljsko  ostvarenje - DRAMA

Bobo Jelčić za režiju predstave "Sorry" autorskog projekta Bobe Jelčića u produkcij Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Za najbolja umjetnička  ostvarenja - DRAMA

Glavna  ženska uloga

Dajana Čuljak za ulogu Rože u predstavi "Svoga tela gospodar" Slavka Kolara u režiji Damira Lončara i produkciji Glumačke družine Histrion iz Zagreba za 37. zagrebačko histrionsko ljeto.

 

Glavna  muška uloga

Damir Lončar za ulogu Tita Merellija u predstavi "Ludnica s tenorima" Kena Ludwiga u režiji Nine Kleflin i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Sporedna ženska uloga

Arijana Čulina za ulogu Fani u predstavi "55 kvadrata" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Sporedna muška uloga

Ivica Pucar za ulogu Šimurine u predstavi "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika  do 28 godina

Ženska  uloga

Nika Ivančić za ulogu Anite u predstavi "Bog masakra" Yasmine Reza u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i za uloge u predstavi "Realisti" Jure Karasa u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

 

Muška  uloga

Ugo Korani za uloge Dmitrija Fjodoroviča Karamazova i Kartašova u predstavi "Braća Karamazovi" prema romanima F. M. Dostojevskog u režiji Olivera Frljića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

 

Za   najbolju  lutkarsku predstavu ili  predstavu za djecu i mlade

"Mala Frida" autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Za najbolja  glumačka  ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade

Ženska  uloga

Katica Šubarić za ulogu Korine u predstavi "Gidionov čvor" Johnne Adams u režiji Roberta Raponje i produkciji Teatra Fort Forno iz Bala.

Muška  uloga

Andro Damiš za ulogu Viga Tolića u predstavi "Semafor" Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac.

 

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave

Ivan Vidić za dramski tekst  "Kronika seoske ljubavi" izveden u produkciji Teatra Rugantino iz Zagreba.

 

Najbolja  redateljska ostvarenja   u radio drami

Stephanie Jamnicky za režiju radio drame "Continental 350" Momčila Popadića.

 

Za najbolja  glumačka ostvarenja  u TV  drami

 

Živko Anočić za ulogu Perice u dramskoj seriji  "Dnevnik velikog Perice" u režiji Vinka Brešana.

 

 

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju - DRAMA, OPERA I PLES

SCENOGRAFIJA

Vesna Režić u operi "Samson i Dalila" Camillea Saint-Saënsa pod dirigentskim vodstvom Filipa Pavišića, u režiji Roberta Boškovića i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku.

 

KOSTIMOGRAFIJA

Doris Kristić u predstavi za djecu i mlade "Mala Frida" autorskog projekta Anice Tomić i Jelene Kovačić u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Za najbolja umjetnička ostvarenja  - OPERA

Za najbolju predstavu u cjelini - OPERA

"Lastavica" Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija, u režiji Huga de Ane i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje - OPERA

Ivo Lipanović za dirigiranje opere "Simon Boccanegra" Giuseppea Verdija u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu za 68. Splitsko ljeto.

 

Za najbolja umjetnička ostvarenja - OPERA

Ženska uloga

Lana Kos za ulogu Magde De Civry u operi "Lastavica" Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija, u režiji Huga de Ane i produkciji  Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Muška  uloga

Ivica Čikeš za ulogu Jacopa Fiesca u operi "Simon Boccanegra" Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu za 68. Splitsko ljeto.

 

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina - OPERA

Ženska ili muška uloga

Darija Auguštan za ulogu Laurette u operi "Gianni Schicchi" Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela u režiji Fabrizija Melana i koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

 

Za najbolja umjetnička ostvarenja  - PLESNA UMJETNOST

Za najbolju predstavu u cjelini - PLES

Ravnopravno predstave:

"Sad sam Matthaus"u koreografiji Matije Ferlina, u produkciji Zavoda Emanat i Matije Ferlina te koprodukciji Wiener Festwochena, CND Pantin i Istarskog narodnog kazališta

i

"SOL" u koreografiji Sivije Marchig, u produkciji Kik Melone, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu programa ANTISEZONA 20.

Za najbolje koreografsko ostvarenje - PLES

Irma Omerzo za koreografiju  u plesnoj predstavi "Spektakl" u produkciji Studija za suvremeni ples.

 

Za najbolja umjetnička ostvarenja - PLES

Ženska uloga

Petra Valentić za ostvarenje u predstavi "Revel Revel" u koreografiji Roser López Espinose u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Muška  uloga

Matija Ferlin za ostvarenje u predstavi "Sad sam Matthaus" u koreografiji Matije Ferlina, u produkciji Zavoda Emanat i Matije Ferlina te koprodukciji Wiener Festwochena, CND Pantin i Istarskog narodnog kazališta.

 

VLASTA KNEZOVIĆ - Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje - DRAMA

Upravni odbor Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Žiri za dramu dodijelili su ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje glumici gospođi Vlasti Knezović.

"Vlasta Knezović doista uspijeva glumačkom izvedbom "razgrnuti" vodu koja dijeli svijet živih i mrtvih i kroz gustu koprenu rijeke dodirnuti svoje dijete, koje joj na simbolički način poklanja ili vraća pravo na život." (Nataša Govedić, "Novi list");

"Vlasta Knezović sjajno je utjelovila ženu sa škrtog kamenjara." (Martina Kalle, "Vjesnik");

"Vlasta Knezović sjajno je odigrala snažnu buntovnu staricu slomljenu posljednjim gubitkom... čija nepokolebljivost i oporost izravno diraju publiku..." (Lidija Zozoli, "Vijenac");

"Izvrsna Vlasta Knezović kao tipizirana seoska heroina..." (Denis Derk, "Večernji list")...

Spomenuti navodi samo su dio pohvala kojima su publika i kritika unisono popratile igru Vlaste Knezović u predstavi "Nosi nas rijeka", nastaloj po tekstu Elvisa Bošnjaka, u režiji Krešimira Dolenčića. A to je tek posljednja od uloga koje je ova izuzetna glumica odigrala u svom matičnom teatru, Gradskom dramskom kazalištu "Gavella".

Nakon Dubrovačkih ljetnih igara i "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja", Vlasta Knezović (rođena 28. veljače 1948. u Varaždinu) prvi se put pojavljuje na pozornici kazališta u Frankopanskoj 1971. godine, igrajući Anicu u "Klupku" Pere Budaka, čiju je režiju potpisao Dino Radojević. Stalnom članicom ansambla kazališta "Gavella" postaje 1. rujna 1976. godine. Glumila je u mnogim naslovima ovoga kazališta, iz uloge u ulogu rastući pred gledateljima i dokazujući se kao umjetnica velike energije i talenta. Od von Horváthovih "Priča iz bečke šume" ili pak Čehovljevih "Ujaka Vanje" i "Ivanova", preko O'Caseya, Gorkog, Brešana, Shakespearea, Brechta, Kosora ili Kaštelanove, do Goldonija, Kljakovića ili Krleže, Vlasta Knezović svojim je glumačkim kreacijama obilježila predstave u kojima je igrala.

Osim u kazalištu "Gavella", nastupala je i u mnogim drugim teatrima, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za svoj je rad i nerijetko nagrađivana, od debitantske nagrade na "Sterijinom pozorju", preko nagrada na "Gavellinim večerima", do proglašenja za najbolju glumicu na Festivalu glumca u Vinkovcima ili pak onog za "Najhistrionku", a svakako treba spomenuti i Nagradu udruženja hrvatskih dramskih umjetnika, kao i nagradu "Gavella i Europlakat Faira" za najbolju glumicu u premijernim predstavama sezone 2010./11., dok od filmskih nagrada možemo izdvojiti Posebnu nagradu Festivala igranog filma u Puli. Osim u kazalištu i na filmu, Vlasta je Knezović značajne uloge ostvarila i na televiziji, u dramama i serijama, odakle je ponajprije pamtimo kao Vrtirepku iz "Prosjaka i sinova", Doricu iz "U registraturi" ili Marijetu iz "Velog mista", serija koje su zauvijek upisane u kolektivnu memoriju naših televizijskih gledatelja. 2005. godine, povodom 35. obljetnice umjetničkog rada, o Vlasti Knezović objavljena je i monografija, naslovljena - "Život za scenu". Kao članica glumačkog ansambla teatra u Frankopanskoj, Vlasta Knezović otišla je u mirovinu 31. prosinca 2013. godine.

Vlasta Knezović kroz dojmljiv niz predstava, filmova i dramskih serija, niz uloga, tijekom dugog niza godina tako je postala i ostala izuzetna, posvećena, snažna glumačka osobnost ne samo Gradskog dramskog kazališta "Gavella", već i cjelokupnog hrvatskog glumišta.

 

 

MAJA BEZJAK - Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje - BALET

Žiri za balet dodijelili su ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje primabalerini gospođi Maji Bezjak.

Maja Bezjak, nekadašnja prvakinja Baleta HNK-a u Zagrebu višestruko je nadarena i kreativna umjetnica, aktivna još i danas. Život je posvetila glazbi, baletu, koreografiji, pisanju, baletnoj pedagogiji, uvijek je društveno angažirana, a bila je i politički aktivna.

 

Rođena je 18. kolovoza 1931. godine u Zagrebu. Gimnaziju i srednju glazbenu školu završila je u Zagrebu, 1949., a zatim je studirala glasovir na Muzičkoj akademiji. Najveći dio njezina života zauzima baletna karijera. Balet je učila kod Mile Jovanovića, a još za ratnih godina  pohađala je baletne satove kod Margarite Froman, u Dječjem carstvu. U Baletu HNK-a angažirana je 1955. godine, od 1959. je solistica i prvakinja Baleta. Među njezinim ulogama posebno se ističu Odetta i Odilia u «Labuđem jezeru» Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Rostislava Zaharova 1962. godine, i Prokofjevljeva Pepeljuga. Pleše i Lepu Vidu, Poslijepodne jednog fauna, Rapsodiju na Paganinijevu temu.

 

Godine 1964. odlazi na usavršavanje u Pariz i ondje nastavlja karijeru. Kao solistica nastupa u trupi Janine Charat Ballet international de France, pod vodstvom Janine Charrat i Milorada Miškovića. Surađuje također s Johnom Tarasom i Sergeom Lifarom; pleše u baletima OrfejIzbor Parisa, Suita u bijelom, Poslijepodne jednog fauna. Gostovala je u Italiji, u Baletu Rimske opere, te u Nizozemskoj, Austriji, Grčkoj, Maroku, Tunisu, Belgiji i dr.

 

Godine  1967. vraća se u Zagreb, i djeluje kao slobodna umjetnica, ali ubrzo prekida aktivnu plesačku karijeru u kazalištu. Posvećuje se radu na Televiziji Zagreb, koreografira mnoge balete u tom mediju, pleše u njima, priprema emisije o baletnoj umjetnosti. Na pozornici HNK-a u Zagrebu postavila je 1969. Rapsodiju na Paganinijevu temu na glazbu Sergeja Rahmanjinova, u kojoj je plesala glavnu dionicu te 1971. balet Dia Natka Devčića.

Za televiziju koreografirala je niz baletnih emisija: Tristana i Izoldu Richarda Wagnera, Četiri temperamenta Paula Hindemitha, Pepeljugu Sergeja Prokofjeva itd. Autorica baletnih filmova OrfejMora, Ekstaze, Ljubavne teme, Impresije i maštanja, Točka vrenja.

Usporedo se bavila pedagoškim radom i vodila vlastiti baletni studio. Bavila se baletnom kritikom, pisala polemičke članke i studije o baletnoj i kazališnoj problematici u časopisima SvijetProlog, a od 1975. bila je baletna kritičarka Vjesnika.

Objavila je knjigu autobiografskih zapisa Na vršcima prstiju (2007.) i zbirku kritika, eseja i razgovora Baletna večer da, ali kakva? (2012).

 

Žiri za  DRAMU :

Perica Martinović  - predsjednica

Članovi - Luca Anić, Tamara Džebić Šaljan, Enes Kišević i Ronald Žlabur

Žiri za OPERU, OPERETU I  MJUZIKL:

Jana Haluza - predsjednica

Članovi - Goran Merčep i Laura Vadjon

Žiri za PLES:

Petra Glad Mažar - predsjednica

Članice - Ana Fazekaš i Zrinka Užbinec

A rad svih žirija i produkciju Nagrade hrvatskog glumišta i ove godine je koordinirala gospođa Marija Filipović, tajnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika.