Festival glumcaRiječ izbornika 30. Festivala glumca

Riječ izbornika

 

Drage glumice i glumci,

poštovani suradnici na sceni i oko nje i svi uvaženi članovi naše velike kazališne obitelji, puno iskrenih i toplih pozdrava.

Kada mi je prije nepuna tri mjeseca ponuđena veoma važna i laskava "uloga" izbornika Festivala glumca i to jubilarnog, tridesetog po redu, prihvatio sam je bez puno razmišljanja.

Bio sam, iskreno rečeno, ugodno iznenađen na ukazanom povjerenju. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u donošenju te odluke.

Svi znamo o kakvoj se ozbiljnoj, lijepoj ali i nezahvalnoj zadaći radi. Procjenjivati i ocjenjivati nečiji trud i zalaganje nije nimalo jednostavan zadatak.

A sudjelovanje na jednoj takvoj smotri kao što je Festival glumca priželjkuju sva kazališta. Pitanje je to prestiža i velike satisfakcije za uložen trud i sasvim je  izvjesno da bi učešće na njemu nagovijestilo uspješan kraj tekuće sezone.

Tri mjeseca su brzo prošla, ni jednog trenutka nisam imao osjećaj da sam pogriješio  u svojoj odluci. Upravo suprotno, samo sam se još jednom uvjerio, u svojim zrelim godinama, kako se mi svi kao velika familija bavimo posebnim, čudesnim i tako lijepim pozivom. Izuzetno mi je drago da sam  mogao biti od pomoći u pripremi realizacije ovog, za naš ceh, izuzetno važnog festivala. Zanemarujući napor i umor uživao sam gledati vas. Nasmijavali ste me ali i znali zabrinuti pa dovesti i do suza, donoseći uvjerljivo muke i dramatičnost života "malih" običnih ljudi.

Gledao sam 46 naslova za "odraslu" populaciju i 13 naslova za djecu i mlade. Po svom dubokom uvjerenju i po čistoj savjesti odabrao sam 13 iz prve grupacije i dva naslova za djecu i mlade.

Predano sam tražio, otkrivao i zbrajao, u svim vašim nastupima, kvalitetne i opravdane razloge za odabir, po mom iskrenom mišljenju, premalog broja svih vrijednih uradaka.

Znam da će biti nezadovoljnih i opravdano ne previše sretnih ansambala, ali to je naprosto neminovno i neizbježno.

Živimo i stvaramo u uistinu nesigurnim, nepredvidivim vremenima. Potrebno je  puno hrabrosti, puno uvjerenja, htijenja, kreativnosti i predanosti da bi se što kvalitetnije izrazili sa scene.

Dubokog sam uvjerenja da samo tako možemo barem na kratko, našoj vjernoj publici uljepšati i olakšati prolazak kroz ova turbulentna, složena vremena.

Još jednom svima vama zahvaljujem na visokoj profesionalnosti, velikom trudu i predanosti tijekom vaših nastupa.

Za kraj obratio bi se "mladim snagama". Zadivili ste me snagom izraza. Donijeli ste puno kvalitetnih, pametnih i zanimljivih kreacija. Molim vas samo tako nastavite. Sve je u vašim rukama.

 

Vaš Zijad

(Zijad Gračić, izbornik 30. Festivala glumca)