Festival glumcaPovjesnice Festivala glumca

24. FESTIVAL GLUMCA

12. do 20. svibnja 2017. godine

Grad domaćin Vinkovci

F E S T I V A L   G L U M C A

utemeljili su 1994. godine

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika

i

Vukovarsko-srijemska županija

FESTIVAL GLUMCA posvećen je glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu.

Jedini je festival u Hrvatskoj na kojemu je u središtu isključivo glumac. S toga su na Festivalu glumci izbornici, domaćini i članovi ocjenjivačkoga suda te se nagrade dodjeljuju samo za glumačka ostvarenja jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događaja.

Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela.  Glumac - i sam i kao mnoštvo - može s punim pravom reći "Kazalište - to sam ja!". Iz skromnosti i ljubavi prema teatru on to nikada ne izgovara i zato, kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali, godinama u drugi plan potiskivano glumačko stvaralaštvo, posvećujemo mu ovaj Festival.

 

Festival glumca se održava pod

 

stalnim pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije

 

u Vinkovcima, Iloku, Otoku Vukovaru i Županji.

 

 

Festivalom glumca upravlja Festivalski odbor u sastavu:

Joško Ševo, predsjednik (HDDU)

Ruža Marić, dopredsjednica (Gradski muzej Vukovar)

Grgo Krajina, dopredsjednik (Vukovarsko-srijemska županija)

Marija Filipović, izvršna producentica (HDDU)

Slaven Nuhanović, izvršni producent (Asser Savus)

 

Članovi:

 

Perica Martinović (HDDU)

Jasminka Mesarić (HDDU)

Himzo Nuhanović (Asser Savus)

dr.sc. Iva Hraste Sočo (Ministarstvo kulture RH)

mr.sc. Ivica Lovrić (Grad Zagreb)

Viktor Lukačević (Vukovarsko-srijemska županija)

Marina Sekulić (Grad Vukovar)

Zdenko Rečić (Grad Vinkovci)

Jurica Buljan (Grad Županja)

Željko Prskalo (Grad Ilok)

Marijana Barnjak Jelić (Grad Otok)

Ivanka Miličić (Hrvatski dom Vukovar)

Dražen Bota (službeni fotograf/faktograf)

 

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Kazališna družina Asser Savus iz Vinkovaca.

 

POVJESNICE

 

DOBITNICI NAGRADA NA DOSADAŠNJIM FESTIVALIMA

 

 

Na 1. festivalu glumca (1994. godine) nagrade za najbolju glumicu ravnopravno su dobile Neva Rošić i Nada Subotić, za najboljeg glumca Tomislav Lipljin, a nagradu Ivo Fici za najboljeg mladog glumca/glumicu dobila je Adrijana Vicković.

 

Na 2. festivalu glumca (1995. godine) nagrade su dobili Neva Rošić, Vili Matula i Marko Torjanac (Ivo Fici).

 

Na 3. festivalu glumca (1996. godine) nagrade su dobili Vlasta Knezović, Zvonimir Zoričić i Nina Violić (Ivo Fici) te Božidar Orešković za najbolju monodramu.

 

Na 4. festivalu glumca (1997. godine) nagrade su dobili Barbara Rocco, Ljubomir Kerekeš i Rene Bitorajac (Ivo Fici) te Zvonimir Zoričić za najbolju monodramu.

 

Na 5. festivalu glumca (1998. godine) nagrade su dobili Katarina Bistrović-Darvaš, Ljubomir Kerekeš i Dražen Šivak (Ivo Fici) te Darko Ćurdo za najbolju monodramu.

Na 6. festivalu glumca (1999. godine) nagrade su dobili Pero Kvrgić, Doris Šarić-Kukuljica i Nataša Dangubić (Ivo Fici) te Vilim Matula za najbolju monodramu, te nagrada za ansambl predstavu - za skupnu glumačku igru u predstavi Art (Boris Buzančić, Relja Bašić i Vanja Drach) u izvedbi Teatra u gostima Zagreb.

Na 7. festivalu glumca (2000. godine) nagrade su dobili Alma Prica, Ksenija Prohaska, Željko Vukmirica i Hrvoje Zalar, a nagradu Ivo Fici dobila je Ivana Boban.

Na 8. festivalu glumca (2001. godine) nagrade su dobili Zdenko Botić, Alen Liverić, Mladena Gavran i Dubravka Crnojević-Carić, a nagradu Ivo Fici dobila je Srđana Šimunović, dok je nagradu za najbolju predstvu u cjelini dobila je predstava Otac (Josip Genda, Milan Štrljić, Milivoj Beader, Elvis Bošnjak).

Na 9. festivalu glumca (2002. godine) nagrade su dobili Edita Majić, Daria Lorenci, Zoran Pokupec i Krešimir Mikić, a nagradu Ivo Fici dobila je Dora Polić, dok je nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila predstava Renea Medvešeka Brat magarac u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

Na 10. festivalu glumca (2003. godine) nagrade su dobili Mladena Dervenkar-Gavran, Daria Lorenci, Stojan Matavulj i Hrvoje Barišić, a nagradu Ivo Fici dobila je Olga Pakalović, dok je nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila predstava Angela Beolca Muškardin u režiji Davora Mojaša i izvedbi HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Na 11. festivalu glumca (2004. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Elizabeta Kukić, Jagoda Kralj-Novak, Zoran Pokupec i Rakan Rushaidat, nagradu Ivo Fici Antonija Stanišić, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Nikolaja Vladimiroviča Koljade Kokoš u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi HNK-a iz Varaždina.

 

Na 12. festivalu glumca (2005. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Anja Šovagović-Despot, Vanja Ćirić, Dragan Despot i Draško Zidar, nagradu Ivo Fici Renata Sabljak, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini predstava Svoga tela gospodar u režiji Želimira Mesarića i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Na 13. festivalu glumca (2006. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Andrea Blagojević, Tatjana Bertok-Zupković, Mirko Soldano i Boris Svrtan; nagradu Ivo Fici Nataša Janjić, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini predstava Vrata do u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

Na 14. festivalu glumca (2007. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Alma Prica, Bruna Bebić-Tudor, Mustafa Nadarević i Čedo Martinić; nagradu Ivo Fici dobila je Csilla Baráth-Bastaić, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini predstava Smisao života gospodina Lojtrice u režiji Saše Anočića i izvedbi Kazališta KNAP - Kulturnog centra Peščenica iz Zagreba.

Na 15. festivalu glumca (2008. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Nela Kocsis, zajednički Tatjana Feher i Nikolina Marić te Tomislav Lipljin i Frane Perišin; nagradu Ivo Fici dobili su zajednički Amar Bukvić i Filip Juričić; nagradu za najbolje glumačko lutkarsko ostvarenje dobio je Hrvoje Zalar, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini predstava Četvrta sestra J. Glowackog u režiji Same M. Streleca i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

 

Na 16. festivalu glumca (2009. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Olga Pakalović i Judita Franković te Rakan Rushaidat i Amar Bukvić; nagradu Ivo Fici Živko Anočić; nagradu za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je ansambl predstave Pepeljuga Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku - za sve glumačke kreacije, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Djeca sa CNN-a Amira Bukvića u režiji Aide Bukvić i izvedbi Glumačke družine Histrion iz Zagreba.

 

Na 17. festivalu glumca (2010. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Slavica Knežević i Barbara Nola te Krešimir Mikić i Joško Ševo; nagradu Ivo Fici dobile su ravnopravno Ana Maras i Maja Posavec; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobila je Jasmina Žiljak, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Balon Mate Matišića, u režiji Mislava Brečića i izvedbi Teatra Exit i Teatra 2000. Trijenalnu nagradu Fabijan Šovagović za najbolji kazališni plakat dobio je Vanja Cuculić (Studio Cuculić) za plakat predstave Ilijada 2001. GDK Gavella iz Zagreba. Posebno priznanje za njegovanje i očuvanje hrvatske kulturne baštine dodijeljeno je Himzi Nuhanoviću, redatelju predstave Inoče Joze Ivakića, u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.

 

Na 18. festivalu glumca (2011. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Nataša Janjić i Ljiljana Bogojević te Siniša Popović i Rene Medvešek; nagradu Ivo Fici dobio je Mladen Kovačić; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Pero Juričić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava 39 stepenica Buchana/Hitchcocka/Barlowa u režiji Franke Perković i izvedbi Kazališta Virovitica, Ludens teatra iz Koprivnice i Hrvatskog kazališta Pečuh.

 

Na 19. festivalu glumca (2012. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Anja Šovagović Despot te ravnopravno Marija Sekelez i Natalija Đorđević; Rakan Rushaidat te ravnopravno Renè Bitorajac i Tarik Filipović; nagradu Ivo Fici dobila je Lana Helena Hulenić; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je ansambl predstave Mala djeca, veliki ljudi (Luka Juričić, Dean Krivačić, Tomislav Krstanović, Igor Kovač) Renate Carole Gatice, Natalije Manojlović i Lane Šarić u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Mrzim istinu Olivera Frljića u režiji Olivera Frljića i produkciji Teatra &TD iz Zagreba. Priznanje za poseban doprinos 19. festivalu glumca dobio je Joško Ševo.

Na 20. festivalu glumca (2013. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Jasna Palić Picukarić i Anastasija Jankovska te Boris Svrtan i Nenad Srdelić; nagradu Ivo Fici Nikša Arčanin; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade Berislav Tomičić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Srce veće od ruku Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita.

 

Na 21. festivalu glumca (2014. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Jasna Palić Picukarić i Nela Kocsis te Marko Torjanac i Filip Juričić; nagradu Ivo Fici Slaven Španović; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade Luka Dragić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Sada je, zapravo, sve dobro Olje Lozice u režiji Olje Lozice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

 

Na 22. festivalu glumca (2015. godine) nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Mladena Gavran i Nataša Janjić te Ivan Brkić i  Marko Torjanac; nagradu Ivo Fici Erna Rudnički; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade Danijel Radečić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava 260 dana Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

 

Na 23. festivalu glumca (2016. godine) Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Nela Kocsis i Anja Šovagović Despot te Marko Torjanac i Joško Ševo; nagradu Ivo Fici Pere Eranović; a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Bljesak zlatnog zuba Mate Matišića u režiji Zorana Mužića i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Nagrada za najbolji kazališni plakat dodijeljena je Vanji Cuculiću za plakate predstava Gradskog dramskog kazališta "Gavella" iz Zagreba.

 


FESTIVALSKI ODBOR FESTIVALA GLUMCA

utemeljio je 1995. godine počasnu instituciju

DOMAĆINA FESTIVALA

 

kako bi se i tom malom gestom ukazalo štovanje prema velikanima hrvatskog glumišta

 

Domaćin 2. festivala glumca bio je FABIJAN ŠOVAGOVIĆ

Domaćica 3. festivala glumca bila je NADA SUBOTIĆ

Domaćin 4. festivala glumca bio je MATO ERGOVIĆ

Domaćin 5. festivala glumca bio je JOSIP BOBI MAROTTI

Domaćica 6. festivala glumca bila je GITA ŠERMAN-KOPLJAR

Domaćin 7. festivala glumca bio je MIŠE MARTINOVIĆ

Domaćica 8. festivala glumca bila je ELIZA GERNER

Domaćin 9. festivala glumca bio je TONKO LONZA

Domaćica 10. festivala glumca bila je MARIJA KOHN

Domaćica 11. festivala glumca bila je NEVA ROŠIĆ

Domaćin 12. festivala glumca bio je PERO KVRGIĆ

Domaćin 13. festivala glumca bio je ŠPIRO GUBERINA

Domaćini 14. festivala glumca bili su ZVONIMIR TORJANAC i VANJA DRACH

Domaćin 15. festivala glumca bio je MARTIN SAGNER

Domaćin 16. festivala glumca bio je BORIS MIHOLJEVIĆ

Domaćin 17. festivala glumca bio je RELJA BAŠIĆ

Domaćin 18. festivala glumca bio je ZLATKO VITEZ

Domaćin 19. festivala glumca bio je VLATKO DULIĆ

Domaćica 20. festivala glumca bila je HELENA BULJAN

Domaćica 21. festival glumca bila je LELA MARGITIĆ

Domaćin 22. festivala glumca bio je GORAN GRGIĆ

Domaćin 23. festivala glumca bio je IVO GREGUREVIĆ

 

DOMAĆICA 24. FESTIVALA GLUMCA

bit će kazališna, filmska i televizijska glumica

 

MARIJA SEKELEZ


24. FESTIVAL GLUMCA

(12. do 20. svibnja 2017.)

 

Ovogodišnji grad domaćin je

GRAD VINKOVCI

Svečanost otvaranja Festivala održat će se

13. svibnja 2017. (subota) u 21:00 sati u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" Vinkovci

Nakon otvaranja u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" Vinkovci bit će izvedena predstava Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, "I živjele su sretno..?" Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković te izvedbi Jelene Hadži-Manev, Mije Krajcar, Doris Pinčić Rogoznica i Selme Mehić

 

 

24. festival glumca počinje 12. svibnja, a završava 20. svibnja u dodjelom nagrada i priznanja svim laureatima u Lovačkom domu Kunjevci u Vinkovcima, u kojem će se s početkom u 12:00 sati održati i tradicionalno Glumačko sijelo.

 

Sve predstave u službenoj konkurenciji izvest će se u Vinkovcima, Iloku, Otoku, Vukovaru i Županji.

 

Raspored izvedbi bit će dostupan i na web stranicama Festivala www.festivalglumca.hr te Facebooku: festivalglumca

 

 

 

 


OCJENJIVAČKI SUD I NAGRADE

 

18 kazališnih predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije, prema izboru ovogodišnjeg izbornika, Siniše Ružića, pratit će i ocjenjivati stručni Ocjenjivački sud, u čijem sastavu su isključivo glumci, a kojeg imenuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.

 

Ocjenjivački sud ove godine će raditi u sastavu:

 

Izmira Brautović (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik)

Darko Janeš (samostalni umjetnik, Zagreb)

Nedim Prohić (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija)

 

Ocjenjivački sud dodjeljuje sedam nagrada:

  • četiri ravnopravne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja: 2 glumice i 2 glumca

Nagrade nose ime Fabijan Šovagović.

  • jednu nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice ili glumca do 28 godina;

Nagrada nosi ime Ivo Fici.

  • jednu nagradu za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade;

Nagrada se dodjeljuje od 2008. godinei nosi ime Nevenka Filipović.

  • jednu nagradu za najbolju predstavu u cjelini;

Nagrada od 2010. godine nosi ime Vanja Drach.

Festival glumca je festival na kojem laureati uz statue Fabijan Šovagović, Ivo Fici, Nevenka Filipović i Vanja Drach dobivaju priznanje i novčanu nagradu.

 


IZABRANE PREDSTAVE ZA NATJECATELJSKI PROGRAM

24. FESTIVALA GLUMCA

(Organizatori zadržavaju pravo izmjene mjesta i vremena izvedbi. / *Glumci mlađi od 28 godina)

 

Gradsko dramsko kazalište Gavella, Zagreb
Kay Pollak «KAO NA NEBU» 
Režija: Rene Medvešek
Glume: Ozren Grabarić, Martina Čvek, Darko Milas, Slavica Knežević, Sven Šestak, Siniša Ružić, Dijana Vidušin, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Igor Kovač, Nenad Cvetko, Antonija Stanišić Šperanda.
ZBORISTI: Nikola Baće*, članovi zbora skandinavista Lucia, članovi mješovitog zbora Cappella Odak, članovi Komornog zbora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
U OFFU: Ksenija Pajić, Nela Kocsis, Sonja Kovačić, Sven Medvešek, Boris Svrtan, Matko Jakovljević, Branimir Bobinac

Izvedba: nedjelja, 14. svibnja u 20:30  u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima


Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb
Miro Gavran «TRAŽI SE NOVI SUPRUG» 
Režija: Željko Konigsknecht
Glume: Anita Matić Delić, Damir Poljičak, Željko Konigsknecht

Izvedba: petak, 19. svibnja u 21:00 sat u Dvorani "Mladost" u Županji

Kazalište Planet art, Zagreb
Roger Rueff «VELIKA ZVJERKA» 
Režija: Slavica Knežević
Glume: Slavko Juraga, Marko Torjanac, Luka Dragić

Izvedba: srijeda, 17. svibnja u 18:30 sati u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

 

Kazalište Moruzgva, Zagreb
Nina Mitrović «KAKO ŽIVOT» 
Režija: Ivan Leo Lemo
Glume: Siniša Popović, Biserka Ipša, Vinko Kraljević, Ana Begić, Ecija Ojdanić

Izvedba: utorak, 16. svibnja u 21:00 sat u Dvorani "Mladost" u Županji

Udruga Riječi/Prave/Predstave, Zagreb
Zijah A. Sokolović «DEMOKRACIJA» 
Režija: Zijah A. Sokolović
Glume: Zijah A. Sokolović i Dražen Šivak

Izvedba: ponedjeljak, 15. svibnja u 18:30 sati u Domu kulture u Otoku

Kazališna grupa Lectirum, Zagreb
Milan Grgić «SARMICA» 
Režija: Zoran Mužić
Glume: Ksenija Pajić, Duško Valentić, Mladen Čutura

Izvedba: utorak, 16. svibnja u 19:00 sati u Domu kulture u Otoku

Gradsko kazalište - Scena "Gorica" Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica
Nina Horvat «I ŽIVJELE SU SRETNO ….?»
Režija: Frana Marija Vranković
Glume: Doris Pinčić Rogoznica*, Jelena Hadži - Manev, Mia Krajcar, Selma Mehić*

Izvedba: subota, 13. svibnja u 21:00 sat u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

Hrvatsko narodno kazalište Split
Živko Jeličić «BUŽA»
Režija: Zoran Mužić
Glume: Joško Ševo, Snježana Sinovčić Šiškov, Trpimir Jurkić, Ksenija Prohaska

Izvedba: petak, 19. svibnja u 19:00 sati u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

Gradsko kazalište mladih u Splitu
Ivan Leo Lemo «CABARET SPLIĆANKE» 
Režija: Ivan Leo Lemo 
Glume: Mia Vladović, Nada Kovačević, Lidija Florijan, Ana Gruica, Aneta Matulić*

Izvedba: četvrtak, 18. svibnja u 21:00 sat u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

Centar za kulturu Omiš - Gradsko kazalište Mali princ
Prema facebook zapisima Meri Bauk «JA SAM DAMA» 
Režija: Petar Buljević
Glumi: Ivana Župa

Izvedba: srijeda, 17. svibnja u 21:00 sat u Slovačkom domu u Iloku

 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Prema romanu Marije Jurić Zagorke «VITEZ SLAVONSKE RAVNI» 
Režija: Dražen Ferenčina
Glume: Jasna Odorčić, Vladimir Tintor, Petra Bernarda Blašković, Vjekoslav Janković, Miroslav Čabraja, Draško Zidar, Sandra Lončarić Tankosić, Dina Vojnović, Ivana Soldo Čabraja, Matea Grabić*, Ivan Ćaćić, Duško Modrinić, Matija Kačan, Davor Panić, Antonio Jakupčević*, Aleksandar Bogdanović, Aljoša Čepl*, Radoslava Mrkšić, Blanka Došen, Snježana Horvat, Marijana Witovsky, Ivona Pruti, Sara Epifany Erceg, Vanja Dušić, Vuk Ognjenović, Mislav Šimić, Zrinka Stilinović, Filip Hozjak, Davor Solanović, Danijel Novoselac, Zorislav Štark, Zvonimir Ivanović, Domagoj Mrkonjić, Krešimir Jelić i glazbenici

Izvedba: petak, 12. svibnja u 20:00 sati u (zbog tehničkih razloga) HNK Osijek uz organiziran besplatan prijevoz i ulaznice za publiku Vukovarsko-srijemske županije


Kerekesh teatar, Varaždin
J. B. Moliere «OČEŠ NEČEŠ, DOKTOR»
Režija: Ljubomir Kerekeš
Glume: Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Ana Begić, Ljubomir Kerekeš, Draško Zidar, Adam Končić, Mirela Videk*, Zoran Pribičević

Izvedba: četvrtak, 18. svibnja u 19:00 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru

Dom kulture Kristalna kocka vedrine - Gradsko kazalište Sisak i Teatar Exit, Zagreb
Duncan Macmillan «PLUĆA» 
Režija: Aida Bukvić 
Glume: Jadranka Đokić, Amar Bukvić

Izvedba: nedjelja, 14. svibnja u 18:30 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru

Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci
Andrew Goffman «(SLUČAJNI) PERVERZNJAK»
Režija: Goran Grgić
Glumi: Vladimir Andrić

Izvedba: utorak, 16. svibnja u 11:30 sati u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru
Nikolina Ljuboja i Ivan Skoko «O LJUBAVI»
Režija: Ferida Karajica
Glume: Nikolina Ljuboja, Ivan Skoko

Izvedba: subota, 13. svibnja u 19:00 sati u Dvorani "Mladost" u Županji


Predstave za djecu i mlade:

Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb
Ivica Bednjanec «DURICA - MALE LJUBAVI» 
Režija: Renata Carola Gatica
Glume: Dunja Fajdić, Petar Atanasoski, Karolina Horvat/Paola Slavica, Dean Krivačić / Zoran Pribičević, Ana Marija Vrdoljak / Vesna Ravenšćak Lozić, Gorana Marin / Paola Slavica*

Izvedba: četvrtak, 18. svibnja u 12:00 sati u Dvorani "Mladost" u Županji


Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Vladimir Nazor «BIJELI JELEN»
Režija: Tamara Kučinović
Glume: Kristina Fančović*, Srđan Kovačević*, Edi Ćelić*, Ivana Vukićević*, Đorđe Dukić, Areta Ćurković, Inga Šarić, Aleksandra Colnarić/Gordan Marijanović*, Tamara Kučinović

Izvedba: petak, 19. svibnja u 12:00 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru

Kazalište Virovitica i Umjetnička akademija u Osijeku
David Paquet «2,14 h»
Režija: Robert Raponja
Glume: Blanka Bart, Igor Golub, Goran Koši, Sara Lustig*, Goran Vučko*, Krešimir Jelić, Ines Zmazek*, Hana Kunić*, Ivana Vukićević*, Antonio Jakupčević*, Ana Marija Jurišić*, Domagoj Mrkonjić

Izvedba: ponedjeljak, 15. svibnja u 12:00 sati u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima


RIJEČ IZBORNIKA SINIŠE RUŽIĆA

 

Dobrodošli među glumce!

Dobrodošli u zanimanje, ili bolje reći, zanat u kojem ne možete postati akademik.

Ali možete biti kralj, čarobnica, ljubavnik, prosjak, vojskovođa, anđeo, vila, princeza, indijanac, misica, duh i dvorska luda.

I možete postati nevidljivi, imati tajne moći, činiti dobra djela, boriti se u našoj ili njihovoj vojsci, srediti sve one koje u pravom životu ne možete, i možete odlučiti kako pravedno urediti svijet.

Možete rasplakati, i možete nasmijati. A to je sve.

Rekao je Tovstonogov (on je bio veliki ruski redatelj, teško je za izgovoriti-Tov-sto-no-gov, ali i to je glumački posao), da je scena mali prostor, trideset koraka u širinu, dvadeset koraka u dubinu. Tu ne može stati kuća, možda manji vrt.

Ali tu može stati CIJELI SVIJET.

I da ne zaobiđem Šovu, "gluma je duboko oranje". Na prvoj godini akademije, u pauzi ispita ušao je u garderobu i rekao "glumite jače".

To je to, nema bolje upute za kazalište, za život, za pokušaj da se ovaj svijet učini boljim i iskrenijim.

Ne možemo preskočiti evoluciju, ali kazalište je mjesto na kojem se još uvijek može sve reći.

I kad se stotine i tisuće boje dignuti svoj glas protiv nerazumnosti, korupcije, nesposobnosti, nepotizma, krađe, kada ljudi odlaze iz naše domovine jer u nju više ne mogu vjerovati, dužnost je kazališta da kaže istinu.

Glumci imaju pravo na sve, ali se nemaju pravo bojati.

Pa neka nam opet brane ulazak u gradske zidine, ili pokapaju izvan groblja.

Glumac svakog časa bira, tužno ili smiješno, brzo ili sporo, tiho ili glasno, hrabro ili kukavički, zavodljivo ili sramežljivo.

Tako sam i ja birao, i na jednom putu u Slavoniju, sjetio sam se naše Nade Subotić kako kaže:

"Gledajući druge kako glume, i ja živim i postojim kao glumica".

Tako sam se i ja zapitao o sebi kao glumcu, i naučio neizmjerno mnogo, i kao glumac i kao čovjek.

Hvala im, tim glumcima.

Birao sam, i nastojao izabrati najpravednije, i da nitko tko zaslužuje ne izostane.

Ovih dana opet biramo. Pazite što ćete i koga odabrati, neka samo izvrsnost bude prepoznata.

Razumijemo se, zar ne?

Ali ne bojte se, ja sam isto samo glumac, moj je posao da izazovem reakcije i osjećaje.

Uživajte u kazalištu!

 

RAZGOVOR S IZBORNIKOM SINIŠOM RUŽIĆEM

____________________________________________________________________________________________

Koja Vam je bila nit vodilja pri izboru predstava za 24. izdanje Festivala glumca?

 

Obzirom da se ipak radi o Festivalu GLUMCA, i glumačke umješnosti, nastojao sam odabirom istaknuti izuzetnu i razvijenu glumačku vještinu, te osobnost koja svojim šarmom i prepoznatljivošću obogaćuje društvo i komunikaciju u njemu. Nastojao sam da što više zahvatim sve hrvatske krajeve, i domaći tekst, a tijekom odabira nametnula se tema koju bih mogao opisati kao "Žensko pismo-žensko autorstvo-žensko poduzetništvo". Također sam želio pogurati one koji su nedovoljno medijski prisutni, a to zaslužuju, i teme koje pridonose dijalogu u društvu.

 

Čuli smo da niste kao izbornik putovali avionom već da ste birali putovanja autobusom kad god je to bilo moguće. Koliko Vam je naporno bilo mjesecima putovati i gledati predstave? Jeste li putem doživjeli neku smiješnu ili čudnovatu zgodnu?

Na predstave sam putovao svakojako, jer sam sve želio uživo pogledati. Nastojao sam putovati što jeftinije, i ne ostajati na spavanju, jer to košta, a sredstva se mogu korisnije upotrijebiti. Zadnjih nekoliko dana je bilo zanimljivo, odigrao bih svoju predstavu u Gavelli, pa u 5 ujutro krenuo i odvozio 400 km, pogledao predstavu u 11 ujutro, iduću u 19 navečer u trećem gradu, i vratio se doma pred zoru, da u 12 opet izvedem svoj program, i pogledam još jednu u 19h. Nekad je fizički naporno, ali svi ti susreti su inspirativni, pa sam ih za svoj gušt i zapisao, i možda to negdje iskoristim.

 

Dobili ste gotovo cjelokupan uvid u kazališnu produkciju prošle godine.  Postoji li neka zajednička kazališna tendencija u cijeloj Hrvatskoj?

 

Naše kazalište je još uvijek pozitivno neovisno od društva i politike, na način da može sve reći i na sve upozoriti. Postoji uistinu velik raspon tema i stvaralačkih kvaliteta. Ono što je ohrabrujuće je mnoštvo tema koje propituju drugo i drugačije u društvu, te afirmacija čovjeka i čovječnosti, različitosti i tolerancije.

 

Jeste li promijenili cjelokupni dojam o stanju u Hrvatskom kazalištu obilazeći županije i gradove kao izbornik?

 

Hrvatsko kazalište je neizmjerno bogato kvalitetama i vještinama. Otvoreno je i za brojne gostujuće umjetnike, iako stvaralac u kazalištu nikad nije gost, nego domaćin. I mislim da čak i novaca ima dovoljno, a volio bih da naše kazalište više koristi kapital i znanje školovanih producenata i organizatora s odjela produkcije na ADU.

 

Kada se osvrnete na sve naslove koji su prijavljeni na Festival glumca ove godine, koliko je šarolik ponuđeni repertoar te nedostaje li određenih naslova u hrvatskom glumištu?

 

Kao što smo zapeli u ratu i ratnim temama, žao mi je što kazalište više ne obrađuje te strašno bolne teme, koje još uvijek čekaju katarzu. Imamo priče i ljude za deset holivudskih Oskara, a ignoriramo ih.

Imate li kao glumac u stalnom angažmanu prilike zaigrati u kazalištima koja nisu Vaša matična kuća i na neovisnoj sceni te jeste?

Obzirom na moju doskorašnju veliku zauzetost u Gavelli, i na to da ne pripadam klanovima, i ne uklapam se u medijski poželjan tip bulimične androginije, nemam ponuda sa strane. Imao sam u posljednjoj godini jedan dan snimanja serije. Hvala im, ipak. Obzirom na moj društveni i politički angažman, i na to da se borim protiv korupcije, lopovluka i gluposti u društvu i struci, uskraćeno mi je i sudjelovanje u novim projektima u Gavelli. Imam puno planova i razvijam svoju kazališnu i filmsku produkciju, imam izuzetne suradnike i ljude koje želim otkriti i predstaviti. Sinkroniziram crtiće u Livadi i uživam u svijetu mašte i bajke.


POPRATNI PROGRAMI 24. FESTIVALA GLUMCA

(Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa.)

13. svibnja (subota)

 

21:00    Svečano otvorenje 24. festivala glumca u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

21:00   Repriza predstave "O ljubavi" HNK Mostar u Slovačkom domu u Iloku

 

14. svibnja (nedjelja)

 

10:30   Sveta misa i blagoslov glumaca u Župnoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima

20:00    Monodrama Mije Begović "Sve što sam prešutjela" u Dvorani "Mladost" u Županji

20:00   Amaterska predstava "Matka" Udruge Slovaka "Radoš"  u Slovačkom domu u Iloku

 

15. svibnja (ponedjeljak)

14:00   Repriza predstave "2,14" Kazališta Virovitica i UMOS-a u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

11:30 i 13:30 Kratka predstava "Nenad X" Anite Čeko Ogranka mladih HDDU-a u režiji Morane Novosel (izvode: Silvio Mumelaša i Tesa Litvun) u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

18:00   Okrugli stol o 100 godina kazališnog života u Vinkovcima uz obilježavanje 85. godišnjice smrti Joze Ivakića uz GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

20:00    Predstava "Dosjei" Teatra Osmi dan (Poljska) u GK "Joza Ivakić" u Vinkovcima

20:00    Repriza predstave "I živjele su sretno" GK Scene "Gorica" Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica u Hrvatskom domu u Vukovaru

21:00    Repriza predstave "Demokracija" Udruge Riječi/Prave/Predstave, Zagreb u Slovačkom domu u Iloku

 

16. svibnja (utorak)

 

19:00    Večer poezije GLUMCI PJESNICI u Kavani Aurelia u Vinkovcima

 

17. svibnja (srijeda)

 

12:00    DAN DOMAĆICE MARIJE SEKELEZ na Salašu Tena u Vinkovcima

20:00    Monodrama Mije Begović "Sve što sam prešutjela" u Domu kulture u Otoku

 

18. svibnja (četvrtak)

20:00    Susreti kazališnih akademija "Saloma", diplomska produkcija Anete Matulić pod mentorstvom doc. art. Brune Bebić Tudor, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu u Dvorani Mladost u Županji

20:00    Susreti kazališnih akademija Klasa red. prof. art. Joška Ševe "Vukovi sa teslića" Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u Domu kulture u Otoku

20:00    Susreti kazališnih akademija Klasa izv. prof. art. Roberta Raponje "Skriveno u oku" Umjetničke akademije Sveučilišta u Osijeku u Slovačkom domu u Iloku

23:00    MALI NOĆNI GLUMAČKI RAZGOVORI 24. FESTIVALA GLUMCA u atriju Hotela Admiral u Vinkovcima

 

19. svibnja (petak)

17:00    Susreti kazališnih akademija Klasa red. prof. art. Joška Ševe "Vukovi sa teslića" Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u Gimnazijskoj dvorani u Vinkovcima

20:00    Susreti kazališnih akademija Klasa izv. prof. art Roberta Raponje "Skriveno u oku" Umjetničke akademije Sveučilišta u Osijeku u Hrvatskom domu u Vukovaru

20:00   Susreti kazališnih akademija "Saloma", diplomska produkcija Anete Matulić pod mentorstvom doc. art. Brune Bebić Tudor,  Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu u Slovačkom domu u Iloku

 

20. svibnja (subota)

12:00    GLUMAČKO SIJELO u Izletištu Kunjevci u Vinkovcima

18:00   Dodjela priznanja i nagrada u Izletištu Kunjevci u Vinkovcima

 

 

 


POKROVITELJI I SPONZORI

Festival glumca održava se uz financijsku potporu:

 

  • Vukovarsko-srijemske županije

 

  • Ministarstva kulture Republike Hrvat

 

  • Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

 

  • HUZIP-ova Fonda za poticanje umjetničkog stvaralaštva i kulturne raznolikosti

 

  • Hrvatske gospodarske komore

 

 

 

Medijski pokrovitelj Festivala glumca je:

 

  • Glas Slavonije

 

 

 

 

 

 

 

 


KONTAKT

 

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u Zagrebu

Amruševa ulica 19/III, HR-10000 Zagreb

tel. 01/4920-717, 01/4813- 374 I fax: 01/4920-718

e-mail: hddu@hddu.hr I www.hddu.hr

 

Marija Filipović, izvšna producentica

e-mail. marija.babic.filipovic@gmail.com

gsm. 091/4872740

Kazališna družina "Asser Savus" u Vinkovcima

Ulica kralja Tvrtka Kotromanića 14, HR-32100 Vinkovci

tel./fax. 032/354-492

Slaven Nuhanović, izvšni producent

e-mail. slaven.nuhanovic@gmail.com

gsm. 098/9475098

Koordinatorice i suradnice u organizaciji:

Antonija Filipović, Gordana Skalak

 

Ured za goste:

Tomislav Palinić - Ćošo, koordinator

Mirna Baličević

Katarina Cindrić

Anica Fridl

 

Odnosi s javnošću:

Frana Marija Vranković

e-mail. press@festivalglumca.hr

gsm. 098/9336847

www.festivalglumca.hr